Миналия уикенд бях с приятели и тъй като нямах много продукти вкъщи, реших да направя тортата на баба ми , която тя наричаше " Вълшебна торта ". Всъщност това е торта с бисквитено тесто , която се прави много лесно и бързо, но най-голямото предимство й е, че продуктите се мерят с лъжица.
Баба ми не спираше да хвали тази рецепта и казваше на всички: „Слагаш 6 супени лъжици от това, после 6 супени лъжици от онова и е готово за миг.“ Всички се смееха на "подробното" й обяснение, но когато се опитваха да я приготвят, наистина се уверяваха, че става много бързо и лесно. Ето какво ви трябва, за да си приготвите и вие Вълшебната бабина торта :
Вълшебната торта на баба
Продукти за блата:
6 яйца
6 с.
6 с. л. захар
2 с. л. какао
1 пакетче бакпулвер
100 мл олио
За крема:
800 гр. обикновена сметана за разбиване
300 гр. маслени бисквити (може и обикновени бисквити)
200 гр. пудра захар
Украсата остава по желание - сложих 250 мл разбита сметана и поръсих с бисквитени трохи. Освен това ще ви трябват: 100-150 мл шоколадово мляко.
Приготвяне:
Оставете яйцата да се затоплят за известно време на стайна температура. След това ги счукайте в по-дълбока купа (не е нужно да ги разделяте предварително на белтъци и жълтъци) и започнете да ги разбивате леко с миксера. Постепенно увеличавайте скоростта, докато биете. Яйцата трябва да станат на пяна и леко да побелеят.
Добавете 6 супени лъжици захар и продължете да разбивате, докато се разтвори напълно в сместа. Налейте олиото на тънка струйка, отстрани на съда, и разбъркайте с миксера в средата. Олиото постепенно ще започне да се комбинира с останалите съставки. Накрая остава да добавите сухите съставки.
Първо добавете брашното, след това бакпулвера и накрая какаото. Разбийте всичко на най-ниската скорост на миксера, докато сместа стане хомогенна и няма бучки от сухите съставки. Сместа се приготвя много бързо и лесно и трябва да има консистенция на тесто, малко по-гъсто от това за палачинки. Изсипете сместа във форма с гъвкав ринг (диаметър 28 см), предварително застлана с хартия за печене.
Заравнете тестото и изпечете блата в предварително загрята фурна на 200 градуса. Печете около 20-25 минути, като след изпичане набодете средата на блата с клечка за зъби, за да проверите дали е изпечен. Оставете блата да се охлади във формата, докато стане хладък, след което го залейте с топло шоколадово мляко (1/2 чаша или 1 чаша), за да се напои. Оставете млякото да поеме. През това време пригответе крема.
За крема:
Сметаната и пудрата захар се разбиват на твърд крем, след което се добавят бисквитите и се разбърква леко с шпатула. Върху хладкия блат се намазва плътният крем и се разпределя равномерно. След това тортата се покрива с найлоново фолио (така че да не опира в крема) и се прибира в хладилник да стегне поне 3 часа.
След изминалото време украсете тортата по желание.
Моята препоръка е да разбиете твърд сняг от 250 мл сладка сметана, да я сложите в кухненски шприц и да направите няколко декоративни линии или розички.
Накрая поръсете с натрошени бисквити.
Да ви е сладко!