Представете си - прясно изпечени чушчици, смесени със зряло краве сирене и нарязани варени яйчица! Кой ли може да устои на тази бабина топеница ? Може просто да нарежете всичко на дребно, за да се усещат парченцата, или пък да смелите на фина паста за любителите на по-нежния вкус - разлика няма, еднакво вкусна е тази разядка от печени чушки ! Ако вече се облизвате в очакване, ето рецептата за Бабината топеница с люти чушки :
Бабена топеница с люти чушки
Продукти:
чушки - 5 бр. /червени или зелени/
люти чушки - 4 бр.
сирене - 100 г
яйца - 2 бр. /твърдо сварени/
зехтин - 5 с.л. /или олио/
кисело мляко - 200 г
чесън - 3 скилидки
мащерка - няколко клонки прясна
сол - на вкус
Приготвяне:
Яйцата се обелват и заедно с предварително обелените и почистени от семето печени чушки (сладки и люти) се прехвърлят в купата на чопъра. Към тях се добавят скилидките чесън и прясната мащерка. Смилат се, докато станат на малки парченца.
Прибавете към тях и натрошеното сирене, киселото мляко и зехтина или олиото. Разбъркайте отново всичко. Опитайте дали вашата топеница е достатъчно солена. Ако е необходимо, добавете и малко сол на вкус.
Съхранявайте вкусната топеница с печени чушки в затворен съд в хладилника. Може да я приготвите от предния ден.
Апетитната разядка се сервира задължително с достатъчно количество мек хляб за топене. Вкусна е и с чеснови препечени филийки.
Внимание: не се препоръчва за хора, спазващи диети!
Да ви е сладко!