Люти чушлета - леко киселки, леко сладички, изпукани на котлона и поднесени с много чесън и магданоз. Вкусотия, на която няма как да устои човек.
Бабината пуканица с чесънче и магданоз
Продукти:
2 кг дребни люти чушки - 2 кг (шипки или дребни рибки)
1 връзка магданоз
1 глава чесън
1 с.л.черен пипер на зърна
800 мл ябълков оцет
800 гр.захар
сол - на вкус
Приготвяне:
Измитите чушлета и с отстранени дръжки сложете на котлона върху скаричка от парти грил или подобна, ако имате. Може да ги опукате и на грил тиган или електрическа скара. В малка тенджера загрейте маринатата, като смесите оцета и захарта, черния пипер и сол на вкус. Оставете да се охлади, а през това време обелете и нарежете чесъна, наситнете и магданоза.
Сложете от чушките в буркани, без да ги притискате, така че да стигнат до половината, и налейте от маринатата. Допълнете с чушки и отново марината. Прави се с цел да не останат чесънът и магданозът отгоре, а да има навсякъде. Затворете бурканите с капачки (винтови) и приберете, без да варите, в килера или мазето.
Да ви е сладко!