
1. Измийте добре смокините и с остър нож отрежете двата края, после ги обелете тънко. Набодете всяка с върха на игла на две места, а след това сварете смокините в 6-8 води, докато водата заври, след което сменете водата с нова и отново сварете.
2. В последната вода изсипете настърганата кора на един цял лимон. Сварените смокини внимателно отцедете и ги оставете да изсъхнат.
В купа поставете приготвената захар, сложете малко вода и оставете сместа да заври. Когато захарта се разтопи, поставете вътре смокините. Варете на силен огън, докато сиропът се сгъсти.
3. 5 минути преди края на варенето добавете сока от лимон и малко ванилия. Свареното сладко дръпнете от огъня, покрийте го с влажна кърпа и оставете да се охлади за десетина минути. Тогава махнете кърпата от съда и поставете сладкото на котлона, така че отново да заври. Това се препоръчва при приготвянето на всяко сладко, защото плодовете под влажна кърпа ще пуснат още сок.
4. Горещото сладко насипете в буркани и затворете добре.