Необходими продукти за приготвяне на бабини курабийки :
2 яйца
1 ч.ч. захар
½ ч.ч.
½ ч.ч. мазнина (олио, мас, маргарин или смес)
1 пак. (от 10 гр.) амонячна сода
1 равна ч.л. сода бикарбонат
около 680 гр. брашно
За ароматизиране по избор:
ванилия
настъргана лимонова или портокалова кора
есенция по избор- бадемова, бананова, ягодова, портокалова и т.н.
какао, капучино или нескафе
Зависи какъв вкус искате да им предадете може да сложите:
1 ванилия
настърганата кора на ½ лимон
½ чаена лъжичка портокалова есенция
За намазване и поръсване на курабиите:
1 разбито яйце
кристална захар
Начин на приготвяне на бабини курабийки :
Разбиваме яйцата със захарта. Разтваряме амониевия бикарбонат и содата за хляб в киселото мляко. Добавете ги към яйцата. Постепенно се добавят и останалите продукти, като последно се прибавя брашното. Когато тестото се сгъсти достатъчно да може да се меси с ръце, спираме миксера и го доизмесваме върху поръсена с брашно повърхност.
Обикновено тестото се точи на кора с дебелина около 0,5 см. Курабиите се режат с помощта на форми за рязане на курабии. Всяка курабия се намазва със жълтък и се поръсват с кристална захар. Нареждат се в тава застлана с хартия за печене и се изпичат.
В случая аз оформих пиленца – лястовички по следния начин: Тестото се накъсва на парченца (около 18 гр). Оформят се топчета с големина на орех. От всяко топче се усуква фитил (17 см.), който се връзва. В единия край се оформя главата на пиленцето и човка, а в другия тестото се рязва на половина, за да стане като опашка.
С помощта на пинцета, за очи забих шоколадови пръчици. Получените пиленца се нареждат в тава застлана с хартия за печене. Намазват се с яйце и се поръсват със кристална захар.
Пекат се в предварително затоплена фурна с вентилатор, при 175˚С.