За тестото:
4 яйца
6 супени лъжици мед
400 гр. захар
200 гр. счукани орехи
2 чаени лъжички сода за хляб
650-700 гр. брашно
За крема:
1 кг прясно мляко
1 пакетче (200 гр.) нишесте
200 гр. захар
250 гр. масло или маргарин
За глазурата:
150 гр. черен шоколад за готвене
50 гр. бял шоколад
няколко супени лъжици олио
1. Яйцата счупете в купа. Добавете захарта и бийте, докато сместа побелее. В купата прибавете меда, смлените орехи и содата. Постепенно добавяйте брашното. Първо сместа се обърка с лъжица, а след това, когато се сгъсти, се меси на ръка. Тестото трябва да е меко и леко лепкаво. В по-голяма тава за печене поставете хартия и бавно разнесете тестото- равномерно по дъното. В случая тавата е с размер 45 х 35 см. Ако не разполагате с толкова голяма, ще получите малко по-дебела кора от тази доза.
2. Печете на 170-180 градуса около 20-25 минути.
3. Междувременно пригответе крема. В съд на огъня поставете половината от млякото и 200 гр. захар да заврат. В останалото мляко разтворете нишестето, така че да не останат бучки, и постепенно добавете към врящото мляко. Варете, докато кремът се сгъсти. Оставете хубаво да се охлади.
Разбийте в купа маслото на пяна и добавяйте постепенно от сварения крем с нишесте. Бийте хубаво, докато сместа се хомогенизира.
4. Изпечената кора разделете на две части. Върху кората нанесете равномерно крема и прегънете с другата половина. Оставете крема да стегне и тестото да омекне.
5. Ако искате да украсите с глазура от шоколад, поставете на водна баня 150 гр. тъмен шоколад с 3-4 лъжици олио да се разтопи. В друга купа разтопете и белия шоколад с лъжица олио. Залейте сладкиша с тъмен шоколад и украсени с белия. Ако пък нямате време, може само да поръсите с пудра захар - отново е превкусно! Оставете сладкиша да пренощува и нарежете на пастички