Разтворете маята в топлата вода (прибавете 1 ч.л. захар). Добавете лимоновата кора и канелата към маята.
В голяма купа разбийте на крем маслото и захарта. Добавете солта и жълтъците и бийте, докато сместа се сгъсти. Добавете сместа с маята, брашното и горещото мляко (постепенно) и бийте до гладка смес. Прибавете стафидите.
Намазнете ръцете си и месете тестото, докато стане гладко и на мехурчета. Покрийте и оставете да втаса на топло място 1 1/2 - 2 часа. Премесете набързо тестото, обърнете го с гладката страна нагоре и оставете да втаса отново.
Намажете с масло голяма тава или 2 по-малки тавички (форми) и ги напълнете с тестото. Разбийте 1 жълтък с малко вода и намажете повърхността на тестото.
За хрупкавия топинг: Смесете 1/2 чаша брашно, 1/2 чаша захар, 1 пакетче масло и ги направете на трохи с пръсти. Поръсете с трохите повърхността на суровото тесто. Оставете да втаса отново във формите.
Изпечете козунака на 180 градуса за 30 минути. Повърхността трябва да е златисто-кафява. Извадете от формите веднага и оставете да се охлади върху кухненска решетка.
Бабка - полски козунак
17 Април 2013
16145
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари