10–12 бишкоти
100 г орехи
150 г захар
2 пакетчета желатин
6 жълтъка
200 г пудра захар
1/2 л прясно мляко
100 г захар
150 г брашно
5 яйца
филиран бадем за украса
100 мл захарен сироп
500 г сметана
1 ч. л. краве масло
Яйцата се разбиват заедно със захарта около 15 минути с миксер, като се върти само в една посока, прибавя се и брашното.
Полученото тесто се разделя на две и се излива в две кръгли форми за блат с диаметър 22 см, които предварително са покрити с хартия за печене. Блатовете се пекат 10 минути при температура 200 градуса.
Приготвя се кремът, като в тенджера се смесват млякото и половината от пудрата захар. Другата част от захарта се разбива с жълтъците в продължение на 5 минути с миксер. Когато млякото заври, тенджерата се оттегля от огъня и сместа се оставя да изстине.
Желатинът се сипва в малко вода. След като набъбне, се разтваря на водна баня и се прибавя към млякото, като непрекъснато се бърка. Млякото се смесва с жълтъците и се загрява на тих огън, докато се сгъсти. Млечната смес се прецежда и се оставя да изстине, като се покрива с фолио, за да не се образува коричка.
Захарният сироп се приготвя, като захарта се разтваря в същото количество гореща вода.
Приготвя се кроканът, като захарта се карамелизира, след което се прибавят смлените орехови ядки и маслото. Готовата смес се сипва на плот.
Изстиналият крем се смесва с разбитата сметана и се разбърква до получаването на еднородна смес.
Единият блат се сиропира и върху него се намазва половината от крема. Бишкотите се топят в сиропа и се подреждат върху крема. Отново се нанася крем, поръсва се с крокана и след като пак се разпредели от крема, се поставя вторият блат. Сиропира се, нанася се останалата част от крема и се подравнява с готварска шпакла.
Отгоре тортата се покрива с останалия крокан, отстрани се украсява с бадемите, шрицоват се сметанови розички.