2 зрели праскови
110 гр. масло
110 гр. захар
2 големи яйца
175 гр. брашно с набухвател (или обикновено брашно + 1,5 ч.л. бакпулвер)
100 гр. смлени бадеми
1/2 чаша кисело мляко
1/2 чаша боровинки
няколко капки екстракт ванилия
Загрейте фурната на 160'C. Намазнете форма с пръстен.
Обелете, почистете от костилките и нарежете прасковите на кубчета.
Разбийте на крем маслото със захарта, докато се получи бледа и пухкава смес. Разбийте яйцата и ги прибавете лъжица по лъжица към масления крем. Ако сместа трудно се събира, прибавете лъжица от брашното.
Прибавете брашното и бадемите към маслената смес - на две или три порции. Добавете киселото мляко и объркайте всичко добре, след което ароматизирайте с ванилията. Най-накрая прибавете нарязаните праскови и боровинките. Тестото трябва да е доста гъсто.
Изсипете кексовата смес в намазнената форма и изпечете за 1 час и 10 минути в загрятата фурна. Проверете готовността с дървена клечица - трябва да излиза чиста. Оставете сладкиша да се охлади 10-тина минути във формата, след това го извадете и охладете напълно преди сервиране.