1/2 ч. ч. масло
1/4 ч. л. сол
1 ч. ч. вода
1/4 ч. ч. бланширани бадеми (настъргани)
1 ч. ч. брашно
4 яйца
2 ч. ч. сметана
1 ч. ч. пудра захар
2 ч. л. ванилия
1/4 ч. л. бадемова есенция
Загрейте фурната до 200° С. В средно голяма тенджера, на умерена температура, смесете маслото, солта, водата и бадемите. Оставете да заврат и прибавете брашното, като бъркате енергично докато сместа оформи топка. Махнете от огъня и прибавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре докато се омесят хубаво. Оформете от тестото 20 см. тръбовиден кръг с широчина на тестото 3 см. (като геврек). Печете 50 мин. докато тестото набъбне и стане златисто кафяво. Оставете да изстине.
Докато тестото се пече, смесете сметаната, захарта, ванилията и бадемовата есенция в средно голяма купа и ги оставете да престоят в хладилника 1 ч. След това извадете от хладилника и разбивайте с миксер докато сметаната се стегне.
Разрежете изстиналия кръг на 2 по дължина през средата (като блат за торта). Издълбайте мекото тесто. Сложете долната половина върху поднос за сервиране и я напълнете със сметаната. Сложете другата половина отгоре, поръсете с пудра захар и сервирайте.