Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете тавичка с малко маргарин и я покрийте с хартия за печене.
В тиган на слаб огън постепенно разтопете шоколада заедно с маслото при непрекъснато разбъркване. Когато се разтопи шоколадът, отстранете го от котлона, добавете захарта и ванилията, разбъркайте добре и оставете да се охлади.
Щом изстине, добавете смлените бадеми и яйцата, и разбъркайте добре.
Сместа изсипете в приготвената тавичка. Печете тестото в загрятата фурна 25-30 минути.
Докато се пече блатът, пригответе топъл шоколадов сос: в тенджерка натрошете на парчета шоколада. Добавете сметаната, кафето и меда. Разтопете ги на котлона на слаб огън при непрекъснато разбъркване, докато се получи хомогенна смес. Дръжте на топло соса до поднасянето.
Извадете блата от фурната и го нарежете на пастички.
Подредете пастичките върху десертни чинии.
Сложете върху всяка една топка ванилов сладолед, залейте я с топъл шоколадов сос и по желание украсете с настърган шоколад или нарязани бадеми.