Бай Иван от село ми сподели рецептата си за хрупкаво кисело зеле, как да си го направя, за да стане убиец

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бай Иван от село ми сподели рецептата си за хрупкаво кисело зеле, как да си го направя, за да стане убиец
Бай Иван от село ми сподели рецептата си за хрупкаво кисело зеле, как да си го направя, за да...
67223
Бай Иван от село ми сподели рецептата си за хрупкаво кисело зеле, как да си го направя, за да стане убиец
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Намираме се в сезона, в който българите масово налагат зеле в бидони.

В този материал ще ви обясним как да си приготвите хрупкаво и крехко кисело зеле за студените месеци по изпитаната рецепта на бай Минчо.

Със сигурност никога в живота си не сте яли толкова вкусно кисело зеле!

Тази рецепта ще се превърне в любимата ви още от първия миг, в който вкусите зелето от бидона.

Киселото зеле е едно от типичните ястия на българската трапеза през зимния сезон.

Най-подходящото време за налагането на зеле в бидон е от края на октомври до средата на ноември.

Киселото зеле не само е много вкусно, но и изключително полезно за организма. То съдържа витамините А, В6, В12 и С.

Освен това активизира обмяната на веществата.

[кисело зеле]

Любимото кисело зеле

Обикновено зелето се налага в пластмасови бидони.

Преди да пристъпите към тази процедура обаче, трябва да ги измиете много добре.

В никакъв случай не си помисляйте да наложите кисело зеле в алуминиев съд.

Съдът ще се разяде от млечната киселина, а в същото време в зелевия сок ще попаднат много вредни вещества.

Добре е да подберете късен сорт зеле, което е твърдо и стегнато.

Опитайте се да подберете големината на зелките според гърлото на бидона, тъй като не е добре да ги режете.

Обикновено в бидон с вместимост 80 литра се събира около 35 килограма зеле.

Зелките задължително трябва да се почистят от увредените листа.

Издълбайте кочана и запълнете мястото със сол.

Ако това ви се вижда твърде бавно и трудоемко, може просто да наредите зелето и да го залеете със саламура.

Тя се приготвя като към 1 литър вода се добавят 30-40 гр. сол. Най-добре е да използвате морска или едра сол, но не е проблем, ако сложите готварска сол.

Имайте предвид, че ако водата, която слагате в зелето, е силно хлорирана или твърде варовита, може да го развали.

Ако бидонът ви не разполага с канелка, откъдето да източвате сока, добре е още при реденето на зелето да сложите маркуч, който да опира в дъното.

В случай че искате да улесните ферментацията на зелето, можете да добавите шепа ечемик, ориз или кочан млечна царевица.

За да придадете на зелето цвят и аромат, добавете няколко червени зелки, червено цвекло, дюля или ябълка.

Задължително трябва да има тежест върху зелето, която да го притиска. В противен случай ще изплува над водата и ще се развали бързо.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft