1 пакет фини кори за баница
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 яйце
1 ч. ч. захар
3 с. л. олио
1½ ч. ч. брашно
½ ч. ч. настъргана на едро ябълка
1 пакет цветен локум, нарязан на малки кубчета
50 г разтопено масло
за сиропа:
1 ч. ч. захар
1½ ч. ч. вода
100 г масло
1 пак. ванилена захар
Млякото се разбърква със содата. Добавят се захарта и яйцето. Сместа се разбърква добре. Добавят се брашното, ябълките и локумът.
Две от корите се намазват с малко от маслото и се слагат една върху друга. Поставят се няколко лъжици от плънката и се завиват на руло. По същия начин се процедира с останалите кори и плънка. Слагат се в тавичка върху хартия за печене. Намазват се с разтопено масло. Пекат се 20 мин. на 180˚С или докато се зачервят.
От захарта, водата и маслото се сварява сироп за около 5 мин. Ароматизира се с ванилията.
Студените баклави се нарязват на парчета и се заливат с горещия сироп.