Необходими продукти: 500 г смлени орехи, 500 г блендирани или ситно смлени орехи, 1 кг домашни тънки кори, 1,2 кг кристална захар, 250 г масло, сок от 1 лимон.
Начин на действие: Смесете орехите в голяма купа. От общото количество захар добавете 5 пълни лъжици към орехите и разбъркайте.
След това ви трябват две тенджери, една по-голяма и една по-малка, като в по-малката сложете 12 супени лъжици захар (от цялата останала захар), а в по-голямата тенджера сложете останалата захар и добавете 1 литър вода.
В по-малката тенджера налейте 250 мл вода.
След 15 минути изключете котлона и веднага добавете сока от един лимон към горещия сироп. Оставете да изстине напълно.
След това поставете по-малката тенджера на огъня и изчакайте да заври, като разбърквате от време на време. От момента на кипене оставете да поври 5 минути (този сироп е по-гъст и по-лепкав от първия). Двата сиропа се оставят настрани да изстинат хубаво.
Разтопете маслото на слаб огън. Отворете корите и ги сплескайте според размера на тавата ви. Отделете 7 кори, които ще сложите отдолу и 5 кори, които ще сложите отгоре. Между тях се нареждат останалите кори.
Намажете блата с разтопеното масло. След това се слага първата кора, после втората, след което се поръсва с малко масло.
Повторете процедурата с третия, четвъртия и петия. кора. Залива се с масло, след което се нареждат последните две кори. Седмата кора не слагайте масло, а я поръсете обилно с ядковата смес.
След това се слага една кора, малко масло, втора и трета кора, масло, след това две кори без масло. Отново щедро добавете сместа от ядки. Тази процедура се повтаря до края.
Накрая се слага една кора, малко масло, втора кора, малко масло, трета кора, малко масло и последните две кори. Нарежете кората. Баклавата се залива с останалото масло.
През това време загрейте баклавата на 150 градуса. Сложете да се пече (по-точно да изсъхне) за около час, докато добие златистожълт цвят.
След това залейте студеното сорбе върху горещата баклава и оставете да изстине. След като изстине се залива с втория по-гъст сироп.
Легендата гласи, че баклавата е най-добре да се сервира на следващия ден, но не познавам някой, който да го прави, защото е толкова изкусителна, че всеки иска да я опита веднага.