Баклава с белтъци - с нея взех акъла на мама миналата Коледа! Плънката има вкус на ореховка - направо се разтапя в устата ти!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баклава с белтъци - с нея взех акъла на мама миналата Коледа! Плънката има вкус на ореховка - направо се разтапя в устата ти!
Баклава с белтъци - с нея взех акъла на мама миналата Коледа! Плънката има вкус на ореховка -...
1128
Източник: За Жената
Баклава с белтъци - с нея взех акъла на мама миналата Коледа! Плънката има вкус на ореховка - направо се разтапя в устата ти!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Невероятно вкусна домашна баклава! Може да я приготвите с готови кори или да опитате да омесите и разточите домашни - изобщо не е трудно. Интересна е плънката - в нея освен орехи има и белтъци, което й придава вкус на любимите на всички ореховки.

Като добавимкъм това и разкошния сироп, вече може да си представите вкуса на този невероятен сладкиш. Ето какво ви трябва за тази върховно вкусна Баклава с белтъци и орехи :

Баклава с белтъци и орехи

Продукти:

Тесто: (размер на формата 30×20 см)

  • Жълтъци – 3 бр.
  • Масло – 150 г
  • Заквасена сметана – 130 г
  • Сол – 1 щипка
  • Захар – 120 г
  • Брашно – 400 г
  • Сода бикарбонат – 1 щипка

Пълнеж:

  • Белтъци – 3 бр.
  • Захар – 150 гр.
  • Орехи – 250 гр.

Сироп:

  • Захар – 100 гр.
  • Вода – 100 мл
  • Мед – 40 гр

И още:

  • Гхи или обикновено масло – 80 г
  • Жълтък – 1
  • Прясно мляко – 1/2 ч.л
  • Орехи – 50 г

Приготвяне:

Първо пригответе тестото. В купа отделете жълтъците от белтъците, добавете щипка сол и захарта, разтопеното масло, сметаната, смесена със содата бикарбонат. Разбийте всичко на гладка смес, след което постепенно започнете да добавяте брашното. 

жълтъци със сол

Снимка: YouTube

течност тесто

Снимка: YouTube

Когато стане трудно да бъркате, извадете тестото на плота и го доомесете на ръка. Трябва да е гладко и меко. Увийте го в плик и го оставете в хладилника за час.​

тесто баклава

Снимка: YouTube

тесто в плик

Снимка: YouTube

Междувременно разбийте белтъците със захарта на твърд сняг. Добавете смлените орехи и объркайте в белтъците.

белтъци сняг

Снимка: YouTube

белтъци с орехи

Снимка: YouTube

Извадете тестото от хладилника и го разделете на 8 равни части. От всяка оформете топка и разточете тънка кора с размерите на тавата за печене.

тесто части

Снимка: YouTube

тънка кора

Снимка: YouTube

Намажете тавата с разтопено масло (тези 80 грама) и поставете вътре първата кора. Хубаво притиснете с пръсти, за да покрие плътно дъното. Намажете отново с масло и поставете отгоре втора кора.

баклава домашни кори

Снимка: YouTube

Върху нея отново намажете масло и сложете 1/6 от плънката, разпределете я равномерно.

баклава с белтъци

Снимка: YouTube

Редувайте така кора-масло-плънка, като завършите с последната кора.

кори баклава

Снимка: YouTube

Намажете баклавата с жълтък, смесен с малко прясно мляко, и нарежете на ромбове. Върху всяко парче поставете половинка орех.

баклава с орехи

Снимка: YouTube

Печете на 160°C (320~°F) за 40 – 45 минути, след което извадете баклавата от фурната.

изпечена баклава

Снимка: YouTube

Докато се охлажда, пригответе сиропа: сварете заедно водата със захарта и меда и оставете да поври 10 минути.

С горещия сироп залейте охладената баклава и върнете във фурнта на 200°C (392~°F) за 10 минути.

баклава с белтъци и орехи

Снимка: YouTube

Оставете готовата баклава да се охлади, след което нарежете на парчета и поднесете.

баклава

Снимка: YouTube

парче баклава

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft