
Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. В тава намазана с масло започваме да редим корите от единия пакет, като всяка кора мажем с разтопено масло и олио.
В дълбока купа разбиваме захарта с яйцата и прибавяме орехите, бакпулвера, ванилията и канелата. Изсипваме тази плънка върху корите. От горе редим втория пакет кори, като пак всяка кора мажем с масло.
Режем баклавата на ромбчета. Отгоре намазваме обилно с остатъка от маслото.
Печем в умерена фурна, докато се зачерви добре. Оставяме да изстине.
В тенджера приготвяме сиропа: смесваме всички съставки и кипваме, докато захарта се разтвори напълно. Оставяме да къкри 15-тина минути, колкото сиропът да се сгъсти леко. По желание може да добавим ванилия или канела, след като дръпнем съда от огъня.
С вече изстиналия сироп заливаме готовата баклава.
Оставяме да престои една нощ, за да попие добре.