500 гр. кори за баница
200 гр. кокос
3 с.л. маково семе
4 яйца
2 пак. ванилена захар
1 бакпулвер
200 мл. олио
400 мл. кисело мляко
За сиропа:
1 лимон
800 мл. вода
1 кг. захар
Първо пригответе плънката: разбийте на пяна яйцата, добавете киселото мляко, олиото и кокосът. Като биете бавно, прибавете маковото семе, бакпулверът и 1 пак. ванилена захар. Разбъркайте до еднородна смес.
Намажете тавата, в която ще печете, с масло или олио. Започнете да редите корите: сложете една кора, напръскайте я с олио, покрийте с втора и наръсете нея с плънката. Повторете в този ред,докато наредите всички кори. Накрая завършете с кора, малко олио и отново кора (без плънка).
Ако корите са много тънки, слагайте по 2 вместо 1
Намажете горната кора със смес от 1 с.л. олио и 1 с.л. вода, след което с остър нож нарежете на триъгълни парчета.
Печете баклавата на 160 градуса 30-тина минути, или докато се зачерви добре.
Извадете я от фурната и оставете да изстине.
За сиропа: сложете захарта и водата да се варят за 10 минути. След това дръпнете от огъня, за да се охлади леко (5 минути), след което прибавете сока от лимона.
Изстиналата баклава наръсете с другото пакетче ванилена захар, след което я напоете със сиропа равномерно.
Оставете я да престои поне няколко часа (най-добре цял ден), за да попие сиропа, след което поднесете с кръгчета лимон.