![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
1 опаковка фини кори
250 гр. масло
500 гр. бадемово брашно
¼ чаша шам-фъстък (обелен)
¼ чаша тъмни стафиди
¼ чаша светли стафиди
1/4 чаша сушени сливи
1 бутилка портокалов сироп/розов сироп
6 шушулки кардамон
1 с.л. канела
¼ чаша филирани бадеми
1 портокал
2 чаши захар
2 с.л. пудра захар
За сиропа: загрейте ½ чаша вода, 1 чаша захар, шушулките кардамон и малко от розовия сироп. Потопете в сиропа кората на портокала. Варете на бавен огън, докато сместа се посгъсти, а подправките пуснат аромата си. Щом сиропът е готов, дръпнете от огъня и оставете да изстине напълно (като махнете шушулките кардамон и портокаловата кора).
В кухненски робот смесете шам-фъстъка, стафидите, почистените от костилката сини сливи. Добавете бадемовото брашно и маслото и смелете с робота. Щом се получи еднородна маса, прехвърлете я в купа. Добавете филираните бадеми, останалата розова вода и канелата.
Вземайте по 2-3 пласта от корите, мажете ги с разтопено масло и сложете върху им част от плънката на дебела ивица. Завийте корите на стегнато руло, след това го оформете на охлювче и сложете в подходяща тавичка. Повторете с останалите кори и плънка. Изпечете саралийките в загрята предварително фурна до златисто-кафяв цвят. Горещите баклави залейте с охладения сироп и оставете да попиват, докато сиропът се абсорбира напълно (най-добре едно денонощие).