За 20 парченца:
3 шушулки кардамон
200 гр. орехи (половинки)
настърганата кора и сока от 1 портокал
100 гр. сушени смокини, нарязани ситно
80 гр. козе сирене (Crottin de Chavignol), ситно нарязано
2 с.л. пудра захар
50 гр. разтопено масло
10 листа фини точени кори
Меден сироп:
200 гр. пудра захар
3 с.л. светъл мед
100 мл. вода
Загрейте фурната на 180°C. Смелете семенцата от шушулките кардамон на фин прах. Разтрошете орехите с блендер на едро. Прибавете в блендера кардамона, портокаловата кора и сок, сушените смокини, козето сирене и пудрата захар и смелете всичко. Намажете квадратна тавичка с диаметър 20 см. с разтопено масло. Разрежете корите на квадрати, така че да паснат на размера на тавата. Намажете 1 кора с масло, покрийте с друга кора. Повторете, докато имате 5 кори една върху друга. Поставете ги на дъното на тавата и разнесете ореховата смес върху нея. Покрийте ореховата плънка с още 5 кори, намазани с масло. Нарежете баклавата с нож, така че да се получат 20 квадратчета. Намажете с четка повърхността с масло и печете 25 минути, докато добие златисто-кафяв цвят.
Междувременно пригответе медения сироп: смесете захарта, меда и водата в дълбок тиган и го загрейте постепенно, докато се втечнят захарта и медът. Оставете сиропа да заври, след това го махнете от огъня. Извадете баклавата от фурната и излейте отгоре сиропа. Оставете да се охлади в тавата. Когато изстине, повторете разрезите с остър нож. Съхранявайте баклавата в херметически съд в хладилника и консумирайте, след като се попие добре сиропът – може да издържи в хладилника до 2 седмици.