Това е една от най-вкусните баклави, които съм опитвала. За първи път я приготвих за миналата Коледа и се превърна в звездата на вечерята! Наситен и неустоим шоколадов вкус, хрупкави печени лешници и фини кори, пропити с чуден сироп.
Баклава Фереро Роше
Продукти:
- 500 г кори за баклава
За заливката:
- 100 черен шоколад
- 100 г Нутела или друг вид течен шоколад
- 100 г масло
- 100 мл олио
За плънката:
- 300 г печени и нарязани лешници
- 150 г бисквитени трохи
- 2 супени лъжици течен шоколад
- прясно мляко според нуждите
За сиропа:
- 800 мл вода
- 500 г захар
- 2 пак.ванилова захар
И още:
- 3 супени лъжици разтопено масло
Приготвяне:
Първо направете заливката за корите: Разтопете всички съставки на слаб огън до получаване на лъскава и равномерна смес. Оставете настрана да се охлади, докато приготвите плънката.
Сложете нарязаните и запечени лешници в купа за бъркане, добавете смлените бисквити, течния шоколад и малко прясно мляко, колкото да се навлажнят леко бисквитите и лешниците. Най-добре е всичко да се разбърква с върха на пръстите, защото така млякото се смесва най-добре с останалите съставки.
Поставете едната кора върху равна работна повърхност, след което я намажете с няколко супени лъжици от приготвения предварително шоколадов сос (заливка). Сложете няколко супени лъжици плънка равномерно до самия край, след което нагънете кората като щрудел, колкото можете по-стегнато.
Навитата баклава се нарежда в намаслена тава и с остър нож се нарязват рула с дължина 6-7 см. Покрийте цялата повърхност на баклавата с 3 супени лъжици разтопено масло.
Така приготвената баклава се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 40 минути.
Междувременно сварете сиропа: Кипнете вода със захарта и ваниловата захар и след като заври, варете още 10 минути.
Изпечената баклава се залива с топъл сироп. Сиропът може да ви се стори твърде много, но не се притеснявайте, баклавата ще поеме целия.
След като баклавата е поела течността и след като е изстинала, се покрива с фолио и се оставя в хладилник, най-добре за една нощ. На следващия ден поднесете баклавата с чаша хубаво турско кафе.