Перфектната комбинация от баклава и чийзкейк в един феноменален десерт! Това представлява този Баклава-Чийзкейк , който стана истински хит в кулинарните форуми, а рецептата му е споделена вече хиляди пъти. Ако сте почитатели на турските десерти, но същевременно харесвате италианския привкус на чийзкейка, то тогава този сладкиш е точно за вас! Ето необходимите продукти:
Баклава-Чийзкейк
Продукти:
- 4 опаковки крема сирене, размекнато на стайна температура
- половин чаша захар
- половин чаша мед
- 2 супени лъжици ванилов екстракт
- 1 чаша заквасена сметана
- 4 яйца
- 1 чаша осолени, печени, почистени шамфъстъци + още малко за гарнитура
- 1 пакет кори за баклава
- 1/3 чаша несолено масло, разтопено
- 1/4 чаша мед, за сервиране
Приготвяне:
Загрейте фурната на 160 градуса.
Снимка: youtube
Разбийте крема сиренето в купа. Добавете захарта, меда, ваниловия екстракт и сметаната, след което разбийте отново.
След това добавете яйцата и отново разбийте всичко.
Нарежете шамфъстъка на кубчета. Добавете чаша шамфъстък към тестото, а останалото запазете за топинга. Разбъркайте добре, докато всичко се комбинира.
Намажете тънък слой разтопено масло между всеки 2-3 листа кори. След това изрежете листата във формата на шестоъгълник, като ползвате формата за ориентир.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Сега внимателно повдигнете и прехвърлете наредените кори във формата и леко ги притиснете към дъното.
Снимка: youtube
Разпределете плънката върху готовата по-дебела кора.
Снимка: youtube
Отгоре се поръсва с останалия шамфъстък.
Снимка: youtube
Сложете формата в по-голяма тава, напълнете с вода до 1/3 от височината на формата и пъхнете в предварително загрята на 150 градуса фурна.
Снимка: youtube
Печете чийзкейка около 2 часа, докато кремът стегне, а корите се запекат.
Снимка: youtube
След изтичането на времето за печене изключете фурната и пъхнете дървена лопатка във вратата й, за да е леко открехната. Оставете така сладкиша да се охлади заедно с фурната към час и половина, а след това охладете до стайна температура.
Снимка: youtube
Охладения напълно чийзкейк прехвърлете в хладилник за поне 5-6 часа.
Снимка: youtube
Накрая остава само да го залеете обилно с мед и да си отрежете щедро парченце!
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Да ви е сладко!
Снимка: youtube
Снимка: youtube