Баклавата на лелинчо, на която никой не може да устои. Ето в какво се крие тайната й

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баклавата на лелинчо, на която никой не може да устои. Ето в какво се крие тайната й
Баклавата на лелинчо, на която никой не може да устои. Ето в какво се крие тайната й
50972
Баклавата на лелинчо, на която никой не може да устои. Ето в какво се крие тайната й
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Баклава от бутер тесто : Невъзможно е да устоите!

Отдавна мечтаех да си направя баклава – и това наистина е вярно! Признавам, че приготвянето на тестото е трудоемък процес, но с тази рецепта няма да ви отнеме повече от 30 минути (без да броим, разбира се, процесът на печене и сиропирането). Това е угощение, което подслажда седмицата и украсява почивните дни!

 

Баклава от бутер тесто

Съставки:

500 грама бутер тесто

2 супени лъжици почистени орехи

150 грама захар

150-200 грама мед

100 грама краве масло

1 чаена лъжичка канела

0, 5 чаена лъжичка кардамон

1 жълтък (за намазване)

80 мл вода

 

Начин на приготвяне:

Подгответе съставките: Размразете тестото и разтопете маслото.

Ядките се запържват в сух тиган, смилат се на трохи, смесват се с 1 супена лъжица захар, канелата и кардамона.

Размразеното тесто се разточва на тънко и се нарязва на парчета, съответстващи на размера на формата, в която ще печете баклавата.

На намазана тава сложете във формата първо тънък слой от тестото. Леко намажете повърхността на тестото с масло и поръсете щедро със ореховата смес. Покрийте със слой от следващия пласт тесто. Продължете да подреждате баклавата, редувайки тесто и плънка, като не забравяте да мажете повърхността с масло. Горният слой трябва да бъде завършен с тесто. Намажете го с жълтъка.

Загрейте фурната до 180 градуса. Нарежете баклавата на малки ромбчета и печете в продължение на 40-45 минути до златисто кафяво.

Докато баклавата се пече, пригответе медената заливка. Смесете водата с останалата захар, сложете на огъня и изчакайте, докато заври. Разбърквайте от време на време, 5-7 минути. В оригиналната рецепта, медът се добавя в кипящия захарен сироп и се готви още 3 минути. Аз предпочитам да се запазят всички полезни свойства на меда и го разтварям във вече леко охладения сироп.

Изкарайте баклавата от фурната, оставете я да се охлади леко, повторете предварително направите разрези и полейте с медената заливка. Оставете баклавата при стайна температура за 1-2 часа да поеме добре от сиропа.

Бързо, вкусно и изключително ароматно! О, този ориенталски аромат! Знам едно нещо със сигурност: това орехово удоволствие го приготвям много често.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft