Баклавата на мама

вход през zajenata.bg
Баклавата на мама
admin
Добавена от: admin
19047
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

1 кг кори за баница
1/2 кг нарязани или смлени орехи 
300 гр. грис
300 гр. галета
200 гр. сусам
200 мл газирана вода за напръскване на корите
200 мл олио за намазване на корите
800 мл олио
1 1/2 кг захар
1 л вода
1 лимон

Взема се една кора и се напръсква само с олио, върху нея се поставя втората кора и тя се пръска с олио и газирана вода, след което се наръсва с галета, грис, сусам и орехи. Поставя се трета кора и тя се наръсва с масло и газирана вода, а върху тях се ръси от галетата, гриса, сусама и орехите. Така оформените кори се навиват като руло и се подреждат в тава. 
С останалите кори се прави същото, след което всички се подреждат в тавата. 
Баклавата се нарязва нарязва по желание, в зависимост от желания размер на парчетата, залива се с 800 мл олио и се оставя 10-15 минути, за да попие олиото, а през това време се включва фурната да се загрее. 
Баклавата се пече на 180 градуса около 45-50 минути, в зависимост от фурната, като постоянно трябва да следите да не изгори. 
Изпечената баклава се оставя да се охлади до следващия ден. 
На сутринта се прави сироп от с килограм и половина захар и около литър вода, колкото да покрие захарта. Върху баклавата се подреждат кръгчета лимон и се залива с горещия сироп.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft