Балансирана диета с извара за здравословно отслабване

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Балансирана диета с извара за здравословно отслабване
20317
Снимков материал: pixabay.com
Балансирана диета с извара за здравословно отслабване

Изварата е еднакво полезна както за здрави, така и за болни хора, както при стари и млади, мъже и деца.
От изварата е възможно да се приготвят набор от изискани ястия.

Основни ястия за всеки ден от седмицата.

Първа ден на извара с шунка и маруля

За 2 порции: 300 гр. диетична извара, 2 супени лъжици чиста вода, 100гр.

ябълки, чаена лъжичка лимонов сок, 1 салата, 300 грама картофи, 100 гр. шунка, сол, смлян черен пипер.

Нарежете ябълките на малки парченца. Поръсете с лимонов сок . Смесете изварата с нарязаните ябълки и вода. Нарежете салатата на ситно. 2/3 смесете с изварата. Добавете сол и черен пипер. Изчистете картофите и варете в подсолена вода до готовност. Смесете картофите заедно с нарязаната шунка и извара и сложете в чинии, заедно с останалата маруля.

2-ри ден. Филе от бяла риба с извара
За 2 порции: 200гр. диетична извара, 100 гр. кисели краставички, 3 супени лъжици марината от краставичките, 1 яйце, 3 с.л. нарязан магданоз, 2 парчета от филе от бяла риба (100 гр. всяко), 1 супена лъжица брашно, 2 ч.л. растително масло, 300 грама картофи, няколко стръка магданоз и кръгчета лимон за украшение, сол, смлян черен пипер.

Краставичките се нарязват и се смесват с изварата. Добавя се саламурата от краставичките, нарязва се яйце и магданоз. Добавете сол и черен пипер. Почистете картофите и варете в подсолена вода до готовност. Филето оваляйте в брашно и запържете в растително масло за 2 минути от всяка страна. Добавете сол и черен пипер. Когато всичко е готово, поставете варените картофи и изварата в чинии, украсете с магданоз и лимонови резени.

3-ти ден. Зеленчуци с извара

За 2 порции: 420гр. алабаш, 420 грама моркови, 100 гр. грах, 1 чаена лъжичка растително масло, 2 яйца, 200гр. диетична извара, 60 гр. сирене, сол, смлян черен пипер .

Алабашът и морковите нарежете на малки кубчета и варете в подсолена вода в продължение на 9 минути, след което добавете грахта и варете около 1 минута. След това прецедете в гевгир и поставете във форма за печене. Поръсете с растително масло. Яйчните белтъци отделени от жълтъците, се смесват с изварата и настърган кашкавал. Добавете сол и черен пипер. Разбъркайте изварата със зеленчуците и печете в предварително затоплена фурна при температура 180 С на втория рафт отгоре за 12-15 минути.

4-ти ден. Извара с червена чушка
За 2 порции: 100гр. сирене, 200гр. диетична извара, 300 грама чушки, няколко стръка зелен лук, 30 гр. червен лук, няколко листа зелена салата, сол, смлян черен пипер.

Сиренето се намачква и се смесва с извара, добавя се сол и черен пипер. Чушката се нарязва на кубчета. Нарязва се зеления лук. 2 супени лъжици червени чушки и зелен лук се оставят за украса, останалата част се смесва с изварата. Червеният лук се изчиства и нарязва на кръгчета. Листата от маруля се измиват, подсушават със салфетки и разстилат в чинии. Поставете миксът от изварата върху марулите; посипете с лучени кръгчета, останалата чушка и зеления лук. Поставете 2 пълнозърнести бисквити на порция.

Петия ден. Извара с ягоди и овесени ядки
За 2 порции: 420 гр. ягоди, 450 гр. диетична извара, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 60 гр. овесена каша, щипка захар, ванилин на върха на ножа.

От половината ягоди направете пюре. Смесете го с изварата и лимоновия сок, добавете захарта и ванилията. Няколко от най-красивите плодове оставете за украса, а нарязани ягоди на филийки се смесват с изварата. Добавете овесената каша, сложете в чинии и украсете с останалите ягоди.

6-ти ден. Омлет извара с ревен
За 2 порции: 120гр. диетична извара, 2 яйца, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 30 гр. грис, 200гр. ревен, 200мл. черешов сок, 100 гр. малини (може да бъдат замразени), 1 / 2 малко пакетче масло, 1 чаена лъжичка шамфъстък, щипка захар.

Смесете изварата с два жълтъка, лимоновата кора, грисът и захарта. Оставя се да престои 10 минути. Почистете ревена, нарежете го на филийки, потопете го в черешов сок и оставете да ври за 2-3 минути. Добавете малините. Яйчните белтъци се разбиват и се смесват с изварата. Половината от маслото се загрява в дълбок тиган и се добавя половината извара, след което се пече на слаб огън, с капак, в продължение на 6 минути. По същия начин се пече и втория омлет. Сервира се със сока, равена и се поръсва с шам фъстък.

Седми ден. Супа от извара с курнишони

За 2 порции: 10 пресни курнишони, извара, 350 мл. пълномаслено мляко, щипка захар, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици настъргани репички, сол, смлян черен пипер.

Краставиците се обелват и настъргват с голямо ренде. Репичките се измиват и се настъргват. Смесвате изварата с пълномасленото мляко, половината от краставиците и репичките. Направете пюре от тази смес. Добавете сол, черен пипер, захар и лимонов сок. В пюрето добавете останалите краставици с репичките и настърганите репички. Към всяка порция добавете 100 гр. хляб. Освен това, можете два пъти на ден, в интервалите между основните хранения, да ядете 1 портокал, 1 круша и всякакво количество пресни краставици, или изпийте чаша сок, минерална вода или чай без захар.

Освен предложените ястия, можете да включите следните продукти и ястия в диетата :

За закуска:
30 гр. царевица и 60 гр. кисело мляко , 1 чаша сок от грейпфрут ;
1 препечена филийка пълнозърнест хляб с 30 гр. варено месо, краставица или домат.
1 препечена филийка пълнозърнест хляб с тънък слой масло, или маргарин и 2 ч.л. сладко.

За вечеря:
Можете да направите още едно ястие от извара;
1 препечена филийка пълнозърнест хляб с тънък слой масло или маргарин и 60 гр. варено месо от раци или риба;
Зеленчукова супа с 1 ч.л. настърган кашкавал и една кифла.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft