Масленица е една от любимите баници на Балканите, която може да се яде отделно, като самостоятелно ястие или да се сервира с основно ястие. Разбира се, оригиналната рецепта за тази баница е само с олио и масло, но можете да опитате и следната рецепта за масленица със сметана .
Особено важно при приготвянето е корите да са хубаво изпечени, добре намазнени и покрити със сос и сметана. Дали корите ще са по-дебели или по-тънки, как ще ги разтегляте, точите, сглобявате..., всичко това не е толкова важно. Ето какво ви трябва:
Балканска Масленица със сметана
Продукти:
1 кг меко брашно
около 600 мл вода (долива се при необходимост)
2 ч. л.
6 с. л. олио.
За плънката:
1,3 л вода
2 ч. л. сол
2 с. л. заквасена сметана
2 с. л. олио
700 г заквасена сметана 20% масленост
За намазване на корите са ви необходими:
250 гр. масло
200 мл олио
Приготвяне:
Стаята, в която се прави баницата, трябва да е топла. Брашното се смесва със сол и олио, на стайна температура, постепенно се добавя хладка вода, замесва се хубаво тесто, което не трябва да лепне. Тестото се разделя на две равни части и се слага в намазан с мазнина плик да престои един час.
След това тестото се изважда и се поставя върху набрашнен плот, след което всяка част се разделя още веднъж, така че да се получат 4 топки. С точилка разточете тестото с големината на чиния. Намажете тестото с масло и го оставете да почине, докато омекне, за да го разточите още малко, около половин час в топло помещение.
Отделно разтопете маслото с 200 мл олио. Започнете да разтегляте корите върху масата, покрита с мушама или покривка, като разтягате тестото от средата към краищата, след което изтънете корите и ги изтегляйте към краищата на масата, докато изтънеят напълно всички краища.
Полейте цялата кора с разтопената мазнина. Сгънете листа от едната страна на масата и след това от другата. Отново намажете кората. Ако е необходимо, прегънете още веднъж, докато се получи квадрат с размерите на тава за фурна, тоест 30х40.
Поставя се в намаслена тава. На същия принцип се приготвят и останалите кори, след което се нареждат в намазнената тава (всяка кора се намазнява с мазнина преди да се сложи новата). Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса до златисто, след което намалете на 200 градуса и печете още 40 минути.
Направете заливката (която трябва да се вари), като смесите всички съставки в тенджера, с изключение на 700-те грама заквасена сметана.
Изпечените горещи кори се заливат с горещия сос и се покриват с друга тава. Оставете, докато поеме цялата течност.
След това отхлупете баницата, намажете със заквасена сметана, нарежете на едри кубчета и сервирайте масленицата гореща.
Тъй като всяко кубче е с няколко кори - листа, добавям към всяко кубче по половин лъжица крем, защото това е пай, който "попива" крема. Сервиране: Поднесете с пържена пилешка пържола и сезонна салата...може и самостоятелно ястие. / Soolinarka.com