Балканският сос е сос, който е дори по-вкусен от френския, английския или всеки друг сос. Тайната му се крие в специалните съставки и сложността на приготвянето му...
Това мислят тези, които го опитат, а тези, които го приготвят, знаят, че този сос просто се разбърква и на практика се приготвя сам от най-често срещаните съставки, които всеки вече има в кухнята.
Вкусът на тези Сочни пържоли в специален балкански сос е такъв, че може да го представите като сложно ястие от някой "марков" ресторант - всички, които го опитат, ще са убедени, че сте се трудили с часове! Така че, мили домакини, използвайте вкусната рецепта за месо , която ви предлагаме днес, за да блеснете пред родата следващия път.
Сочни пържоли в специален балкански сос
Продукти (за трима души):
6 пържоли
6 листа жълта гауда (или друг вид твърдо сирене)
1 глава лук
1 равна супена лъжица суха зеленчукова подправка (вегета)
1 пълна супена лъжица кетчуп
200 мл вода
1 чаена лъжичка смлян черен пипер
3-4 супени лъжици олио
Приготвяне:
Начукайте пържолите с готварски чук, след което ги подредете в намазнена тава. Върху всяка пържола сложете лист Гауда (кашкавал).
Нарежете лука на ситно, добавете супена лъжица суха зеленчукова подправка (вегета), една супена лъжица кетчуп, вода, черен пипер на вкус и разбъркайте добре, за предпочитане в блендер или чопър (не е нужно да се превръща в каша, достатъчно е да нарежете лука на ситно).
Получената смес се изсипва равномерно върху пържолите. Загрейте фурната на 200 градуса, след което когато достигне необходимата температура, пъхнете вътре тавата с пържолите и намалете температурата на 180 градуса.
След 25-30 минути проверете дали водата се е изпарила и ако е необходимо добавете още половин чаша (за кафе) вода, т.е. добавете вода върху всяка пържола с лъжица.
След това разклатете леко тавата, за да се комбинират сосът, водата и топеното сирене. оставете ястието да се запече още 10-15 минути, като внимавате пържолите да не изсъхнат, а да останат сочни.
Подредете готовите пържоли в чиния, а останалия сос разбъркайте хубаво в тавата и залейте с него пържолите и гарнитурата, която сте избрали (най-вкусно е с картофи).
Добър апетит!