4 банана
1/4 ч. ч. краве масло
1 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. л. канела
1/4 ч. ч. бананов ликьор
1/4 ч. ч. тъмен (червен) ром
4 топки ванилов сладолед
Маслото се разтопява в дебелостенен тиган или съд за фламбиране. Добавят се захарта и канелата и се оставя на слаб огън до разтопяването на захарта.
Добавят се банановият ликьор и бананите, срязани на половина по дължина и после разполовени.
Когато бананите поомекнат и започнат да покафеняват, внимателно се изсипва ромът. Щом се загрее добре се фламбира (запалва). Когато пламъкът намалее и угасне, се изваждат бананите.
В подходящи чинии за сервиране се подреждат по няколко парчета банан. Поръсват се със соса от тигана, гарнират се с топка сладолед и се сервират веднага.
Интересно: Десертът е създаден през 1951 г. от Бол Блонже в ресторант «Бреннан» (Brennan's) в Ню Орлийнс, щата Луизиана, САЩ. Кръстен е в чест на Ричард Фостър, приятел на Оуен Бренън, който по това време е Председател на Комисията по престъпността в Ню Орлийнс.