500 гр. или 1 пакет кори за баница
150 мл олио
За заливката:
6 яйца
1 чаена лъжичка сол
300 мл минерална вода
300 мл прясно мляко
За плънката:
500 гр. настъргано сирене (или извара, ако нямате сиене под ръка)
150 гр. нарязано прошуто (по желание)
150 гр. нарязана шунка (по желание)
1. Тавичката се намазва с масло и след това върху нея се поставя една кора. Поръсва се с малко настъргано сирене, шунка, прошуто, и след това поставяме втората кора - така процедираме до свършване на корите и плънката. Последната кора не се поръсва с плънка.
2. След това баницата се нарязва на квадрати и между разрезите се полива със сгорещеното олио.
3. Яйцата се разбиват, добавят се млякото и газираната вода, сол, разбърква се още малко и с тази смес се залива баницата.
4. Оставя се да престои десетина минути, за да попие добре, а през това време се загрява фурната, Поръсва се с много сусам и се пече на 200 градуса, след което фурната се намалява на 180, докато баницата се опече добре и се зачерви отдолу и отгоре.