Македонските домакини знаят не една и две рецепти за баница и вкусни тестени закуски. Днес ви представяме една тестена вкусотия, която се нарича Баница в плик заради специфичния начин по който се сгъва тестото и подрежда в тавата.
Обикновено се пълни със сирене, но може да се използва и кайма или зелении като спанак или лапад, например.
Баница в плик
Продукти:
850 г - 1 кг брашно или според нуждите
500 мл газирана вода на стайна температура
1 кубче прясна мая (40 г)
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
2-3 супени лъжици олио
около 300 мл олио за корите
Плънка:
250 г дребно сирене/извара
300 г твърдо сирене
3 яйца
Приготвяне:
В по-дълбок съд се налива газираната вода, която не трябва да се загрява, достатъчно е да престои на стайна температура (да не се вади директно от хладилника). След това разтворете кубче прясна мая във водата и добавете супена лъжица захар.
Бъркайте, докато съставките се разтворят добре, след което добавете три супени лъжици олио и започнете постепенно да добавяте брашното, към което сте добавили една супена лъжица сол. Първо се разбърква с лъжица, докато брашното поеме течността, след което продължете да месите на ръка.
Добавете брашно и месете, докато всички съставки се комбинират и се получи гладко, средно меко тесто. Покрийте го с кърпа или стреч фолио и го оставете да почине само за няколко минути (10-15), след което го разделете на няколко топки, в зависимост от това колко "кори" ще направите. Всяка кора изисква 3 топки.
За 4 кори разделете тестото на 12 части, като от всяка част оформете топка и я оставете настрана. Докато топчетата тесто почиват покрити (около 10 минути), пригответе пълнежа от сирене или по желание.
За плънката: В купа смесете малкото сирене (извара), натрошете на ръка твърдото сирене и добавете три яйца, след което смесете всичко с вилица. Който иска може да добави настърган кашкавал или нещо по ваш вкус.
От всяко топче тесто се разтяга малка кръгла кора с големината на чиния, след което върху кората се слага около една супена лъжица олио и се намазва цялата повърхност. На четири места поставете три кори една върху друга, а върху третата не слагайте олио. Вместо олио може да се използва разтопено масло/маргарин/мас.
Върху набрашнената работна повърхност поставете купчинка от три кори, след което първо натиснете малко с ръка отгоре, за да се разтегнат корите, а след това разточете кората първо с точилка, а след това можете да я доразтегнете малко с пръсти, т.к. тестото е еластично и става лесно.
Поръсете кората с олио и намажете с една четвърт от плънката. Първо сгънете 1/3 от кората към средата от лявата страна, след това сгънете дясната страна по същия начин, след това сгънете горната страна към средата и накрая долната част нагоре, така че да получите квадрат.
От получената квадратна форма се оформя "плик", като срещуположните краища се сгъват към средата. Същата процедура се повтаря още три пъти, тоест накрая получавате "4 плика", а ако сте направили с 27 топки - "9 плика".
Подредете квадратите върху намазнена тава. Включете фурната на 200 градуса и оставете баницата да втаса малко (10 минути). Намажете я отгоре с олио, след което печете на 200 градуса за около 30-40 минути или до хубаво зачервяване. Изпечената баница се покрива с кърпа, докато изстине малко, след което се сервира.