500 гр. кори за баница
150 гр. сирене
4 яйца
1 бакпулвер
200 мл кисело мляко
100 мл олио
1 равна чаена лъжичка сол
сусам на вкус
1. С миксер разбийте яйцата, след което добавете киселото мляко, бакпулвера, олиото и солта. Разбъркайте хубаво.
2. На всяка кора настържете малко сирене и я нагънете като хармоника (на плисета), като сгъвките трябва да са широки от 2 до 2,5 см. Всяка нагъната кора слагайте в тавата, така че да се получи ефекта на акордеон.
3. След това с течния пълнеж постепенно запълнете празнините между сгъвките, така че да са добре напоени.
4. Поръсете със сусам и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути.
Забележка:
Когато поставяйте корите, плисетата не трябва да бъдат легнали, а изправени.
Разпределете добре плънката, за да не останат сухи места.
Може да оставите баницата няколко минути да попие плънката, докато се загрява фурната.
Тавата, в която ще печете баницата, трябва да бъде точно толкова дълга, колкото са дълги корите, за по-красив външен вид.