1 кг брашно
500 г гъби
150 г сирене
3 яйца
сол
300 г растително масло
1 с.л. оцет
черен пипер
Брашното се пресява.
Оформя се на венец, в средата на който се слагат солта, оцетът и хладка вода.
Замесва се тесто, което се меси, докато се изглади.
Разделя се на две топки.
Тестените топки, намазани с масло и покрити с хартия и кърпа, се оставят да почиват около 20 минути.
След това всяка топка се разточва на кора.
Кората се намазва с масло.
В средата й се отрязва кръг, а периферната й част се нарязва на трапецовидни парчета.
Тези парчета се нареждат едно върху друго и се разточват на кора, която се слага върху тава, леко намазана с масло.
Върху кората се ръси плънка от стритото сирене, разбитите яйца и гъбите, сварени, нарязани на дребно и задушени.
Плънката се ръси с черен пипер и се покрива с втората кора, приготвена както долната кора.
Горната кора, която е по-голяма, при полагането й върху плънката се нагъва с помощта на точилка.
Тя се поръсва с мазнина и една шепа студена вода.
Баницата се пече в умерена пещ, поднася се топла.
Преди да се сложи да се пече, може да се поръси отгоре с част от гъбите.
Забележка:
Плънката може да се приготви от запържен лук, към който се прибавят сварените и нарязани на дребно гъби; като се задушат гъбите, сместа се поръсва със сол и черен пипер.
Получава се „бюрек от гъби".
Гъбите може само да се задушат, без да се варят.