1 кг свинско месо от плешката
1 пакет фини кори за баница
1 ч. л. риган или чубрица
6 с. л. масло
5 глава лук, нарязан на полумесеци
4-5 картофа, предварително сварени
сол на вкус
черен пипер на вкус
яйце за намазване
Месото се нарязва на ситно или се мели на кайма.
В 2 с.л. масло се запържва лукът, прибавя се месото и се пържи, докато остане на мазнина. Прибавят се картофите, нарязани на ситни кубчета. Подправя се със сол, пипер и риган.
Корите се мажат с масло с помощта на четка и се слепват по три. Върху всяка тройна кора се слага от плънката и се завива на руло. Рулата се слагат в намаслена правоъгълна тава, намазват се с яйце и се пекат на 180°С, докато почервенеят.
Баницата се сервира гореща с изцедено кисело мляко.