300 гр. пълнозърнести кори за баница
2 връзки пресен лапад
2 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
зехтин
200 гр. заквасена сметана
сол, черен пипер, сусам
Корите се увиват във влажна кърпа и стоят така, докато се приготви сместа.
Лападът се реже на малки парченца, бланшира се във вряла вода около минута.
Междувременно в загретия зехтин се запържват пресният лук, нарязан на колелца, и пресният чесън.
Сместа се сваля от огъня и се добавя отцеденият лапад заедно с подправки на вкус, добавя се сметаната и се разбърква добре.
В подходяща тавичка се поставя хартия за печене, след което на дъното се поставя една цяла кора, а след това останалите кори се късат и се добавят към сместа с лапад.
Всичко се разбърква добре и се изсипва върху кората в тавичката, след което равномерно се разпределя.
Отгоре баницата се поръсва със сусам.
Поставя се в предварително загрята фурна на 180 за около половин час.