Ябълките се обелват , режат се на две и се почистват от семките. Половинките се настъргват на едро. След това към тях се добавят орехите и канелата. Разбърква се добре. Вземат се по два листа , ръси се със сместа и се прави руло. Повтаря се процедурата , докато свършат корите. Рулата баница се редят в подходяща намаслена (най-добре с разтопено масло ) тава.
Пече се на 180 градуса до порозовяване .
Баницата се остава да изстине. През това време се завира 500 мл вода. Към нея се добавят 0.500 кг захар и 1 п. ванилия. Сиропът е хубаво да ври около 15 минути.
Баницата се сиропира и след като изстине, е добре преди консумация да престои 2-3 часа в хладилника.
* Настърганите ябълки по желание може да се запържат малко.
* След като попие хубаво сиропът и изстине, баницата може да се наръси с пудра захар.