10-12 кори за баница или пакет от около 500 гр.
4 яйца
150 гр. сирене
150 гр. грис
150 мл олио
сол на вкус
400 мл кисело мляко
1 бакпулвер
За плънката:
10 пъдпъдъчи яйца
150 гр. сушен свински врат
300 гр. кашкавал
1 яйце
сол на вкус
В купа се смесват настърганото сирене, 3 яйца, олиото, киселото мляко, бакпулвера и гриса. Добавете сол на вкус.
Отделно се приготвя плънката:
Свинския врат и кашкавала нарязваме на кубчета и смесваме с едно яйце и щипка сол.
След това вземаме кора и със силиконова четка намазваме цялата й повърхност със сместа от грис. По протежение на едната страна слагаме шиш за плетене или тънка пръчка. Навиваме внимателно кората с шиша, като последните 3 см. оставяме ненавити. Набираме кората с помощта на шиша към средата, издърпваме пръчката и навиваме в кръг, така че краят на кората, който не е навит, да дойде отдолу - по този начин оформяме гнездото. По същия начин оформяме и другите кори.
В тавата от фурната слагаме хартия за печене и подреждаме вътре слагаме гнездата. Запълваме ги с приготвения пълнеж, а отгоре намазваме корите с разбито яйце. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато се зачервят. Преди края на печенето изваждаме от фурната и върху всяко гнездо счупваме по едно пъдпъдъче яйце и връщаме във фурната да се запекат яйцата.