За тестото:
225 г замразено бутер тесто
За плънката:
8 половинки круши (консервирани или леко сварени в захарен сироп)
1 жълтък
1 супена лъжица мляко
30 г захар
300 мл сметана
1 пакетче ванилена захар
пудра захар
Поставете един до друг пластовете тесто и ги размразете. Прехвърлете половинките круши в гевгир, за да се отцедят. Загрейте фурната на 200С. Изрежете от пластовете тесто 8 кръга с размери диаметър 10 см и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене. Във всяко от тях поставете по 1 половинка круша.
Разбийте жълтъка с млякото и намажете с него околните части на тестото. Поръсете с пудра захар. Печете при средно загрята фурна около 25 мин. до златист цвят.
Добре разбийте белтъците, сипвайки в тях ванилената захар и разпределете върху сладкишите. След като се запече белтъкът, извадете сладкишите от фурната и ги поръсете с пудра захар. Сервирайте ги топли със сметана.
СЪВЕТ: вместо консервирани круши може да се вземат пресни. За целта крушите трябва да се обелят, да се разрежат на половинки и да се отстранят сърцевините им. След това ги бланширайте в отвара с подправки: кипнете 100 мл вода със 100 мл бяло вино, прибавяйки 1 чаена лъжичка захар и 1 пръчица канела. Задушете крушите около 5 мин и ги отцедете в гевгир.