½ пакет фини кори за баница
100 г разтопено масло
1 с. л. настърган лук
250 г сварено пилешко месо или месо от пушено пиле
1 ч. л. паста червено къри или къри на прах
1 с. л. белен слънчоглед за поръсване
1 с. л. нарязан магданоз
1 с. л. лимонов сок
за сос бешамел:
1 с. л. масло
1 с. л. брашно
80 мл прясно мляко
сол на вкус
черен пипер на вкус
Лукът се задушава в 1 с.л. масло. Слага се кърито, разбърква се, прибавя се пилешкото месо, след 3-4 мин. се добавят солта, лимоновият сок и черният пипер.
Приготвя се бешамелът, като в разтопеното загрято масло се запържва брашното за 1 мин., прибавя се млякото при непрекъснато разбъркване. Когато сосът се сгъсти, се посолява на вкус и се отстранява от огъня.
Бешамелът се разбърква с пилешкото месо.
Три листа фини кори за баница се мажат с масло и се слагат един върху друг. Получената кора се разрязва на 12 правоъгълни парчета. В края на всеки правоъгълник се слага от плънката и се завива на триъгълна кифличка. Така се процедира и с останалите кори и плънка.
Кифличките се намазват с масло и се поръсват с беления слънчоглед. Пекат се на 180°С, докато се зачервят.