Сезонът на тиквичките е в разгара си, а ето още една интересна рецепта за зимата: „барбекю тиквички“. Разбира се, тиквичките няма да станат истински мръвки, но вкусът е невероятен.
съставки:
- Тиквички - 2 кг
- Лук - 3 глави
- Чесън - 5-6 скилидки
- Подправки за скара - 30гр
- Сол - 1 супена лъжица
- Захар - 2 супени лъжици
- Смлян черен пипер - 0,5 чаена лъжичка
- Оцет - 50 мл
- Растително масло - 50 мл
Приготвяне:
Нарязваме тиквичките: младите - на тънки кръгчета, без да ги белим, по-старите - обелваме, премахваме семките и нарязваме на филийки с дебелина до 1 см.
Прехвърлете в купа, добавете масло и разбъркайте добре.
Запържете тиквичките до златисто кафяво в сух тиган от двете страни.
Нарежете лука на полукръгчета, а чесъна на ситно или през преса (ако искате по-едро).
В купа добавете сол, захар, черен пипер, подправки за барбекю и оцет. Разбъркайте добре, лукът може леко да се натроши.
Покрийте с чиния, нарежете около 4-5 кг и поставете в хладилника да се маринова за една нощ.
На сутринта ще видите колко течност се е образувала.
Напълнете бурканите с тиквички, добавете марината. На дъното на съда се слага кърпа, нареждат се бурканите и се напълват с вода до нивото на стеснението.
След това оставете да заври и стерилизирайте на среден огън за 15 минути.
Готовата салата оставя след себе си ярък аромат, придава пикантност и е просто невероятно вкусна!