Бахарът се използва в молитви за пари и късмет

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Бахарът се използва в молитви за пари и късмет
Бахарът се използва в молитви за пари и късмет
12533
Бахарът се използва в молитви за пари и късмет
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бахарът е онази любима подправка, даваща характерен мирис на всяко ястие с риба имесо, в което я добавим. Той представлява изсушения плод на вечнозеленото пиментово дърво, откъдето идва и другото му име Пимента.

 

Името идва от испански - pimienta, в превод – пипер.

Малките му зрънца са около 5-6 мм големи. Днес би могъл да се намери в естествената си форма в Централна Америка, Карибския басейн и Мексико.

 

Бахарът произлиза от Ямайка. И до днес страната си остава най-голям производител на подправката. В народния фолклор там бахарът се използва активно в народната медицина . С него се правят и специални смеси, които се ползват при отправяне на молитви за пари и късмет.

 

В Европа пристига през 16 век с група испанци, които го объркали с пипера. Името бахар, както е известна подправката у нас, идва от турската дума за подправка bahar.

 

Друга версия за пристигането на бахара в Европа е свързано с Христофор Колумб. Завръщайки се от второто си пътешествие през 1494 година, когато открил Ямайка, той донесъл със себе си малки и ароматни черни зрънца.

 

Испанците ги сметнали за черен пипер и му дали името pimenta. Всички опити през годините оттогава, бахарът да се завъди по други тропически райони, удрят на камък.

 

Пиментовото дърво е вечнозелено и достига до 9 метра височина. Цъфти в малки бели цветове, събрани в китки. От тях се получават сферични, от зелени до червеникаво-кафяви плодове, с по една семка.

Те се събират преди да сменят цвета си, след което се сушат 1-2 седмици. Периодът може и да е по-дълъг, докато плодното месо се свие в тънка обвивка около семката.

 

Малките зрънца бахар имат извънредно силен аромат и лют вкус. Подправката обединява в себе си вкуса на карамфил, индийско орехче и канела.

 

Оттук идва и английското му название allspice или всички подправки в едно. Сложният му вкус и аромат не позволяват да се употребява в големи количества.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft