Всеки ден, всеки един от нас консумира продукт, който е имитация на храна, храна, която не е храна, а химична формула
Най-често този фалшив продук т е промотиран като нещо, което помним от детството. Вкус, който ще остане незабравим.
Ако знаете тези малки тайни лесно ще може да разграничите естествения продукт от фалшификата.
Знаем ли какво има на рафтовете на супермаркетите? Понякога не е нищо повече от онова, което е написано на опаковката. Но често написаното е само обещание, или откровена лъжа.
Въпреки това, дори и думи „органичен“ не са показател за добро качество. Има няколко начина да се разграничи истинския продукт от фалшивия.
Моля, прочетете внимателно и споделете тази информация. Тя трябва да бъде полезна на много хора
Нека да започнем с колбасите, тъй като те са не само много популярни, но и заемат първо място по отношение на съдържанието на добавки и заместители, които създават илюзия за наличието на месо в продукта.
Карагенан – честото използване на този подобрител води до заболявания на бъбреците . Той се използва за задържане на влагата. Казано по-просто, наденицата е „напомпана“ с вода за по-голяма тежест. По-специално това се отнася за продукти в вакуумна опаковка.
Вторият важен фактор е цвят. Нормалните колбаси трябва да са розово-сиви, но не и ярко червени или бордо.
Маслото трябва да е масло, а не маргарин . Проверете дали маслото е истинско като махнете опаковката. Ако на повърхността му има водни капчици, значи в маслото има и нещо друго.
Съществува мит, че качеството и плътността ѝ зависят от съдържанието на мазнини. И двете могат да бъдат постигнати по изкуствен начин, като се ползват подобрители.
Може да разберете дали сметаната е сметана , като добавите една лъжичка във вряща вода. Истинската сметана ще се разтвори във водата, и тя ще стане нещо подобно на мляко. Ако сметаната е фалшива – ще се утаи на дъното.
Медът лесно разрежда или фалшифицира, като се използва соя или нишесте. Важно е да се знае, че фалшивия мед става син, ако се капне върху него капка йод!
Много е съмнително дали яркожълтия кашкавал е получил цвета си заради хубавото мляко, което има в него. В допълнение към багрилата в кашкавала и сиренето често се добавя калиев нитрат. Честно казано, не е от най-безвредните добавки, този калиев нитрат.
Калиевият нитрат влияе неблагоприятно върху мускулния тонус , бъбреците и сърцето . Затова най-добре е да се уверите, че го няма в съдържанието. И, разбира се – нишесте. Както в случая с меда, да проверим дали кашкавала е кашкавал, ще ни помогнат няколко капки йод.
И не забравяйте! Колкото по-малък е срока на годност – толкова по-добре. Това означава, че може да се има вяра на този продукт. Обръщайте внимание и на имената. Защото – сметана и заквасена сметана са две различни неща!