Свикнали сме с това, че свинското месо се готви във фурната дълго време, но малцина знаят, че можете да уловите момента - самото преходно състояние, когато месото е готово, но все още не е прекалено сухо. Редакторите ни ще ви кажат как да го приготвите.
Свинското филе е нежна част и ние ще го използваме. Този път месото ще се окаже наистина сладко, тъй като рецептата ще е дефектна без мед.
Тайната на готвенето е да загрявате и редовно да заливате свинско месо с мед и пикантния сос, за да не изсъхне месото.
Съставките
Свинско филе 800 g
чесън 3 скилидки
мед 3 супени лъжици
Дижонска горчица 2 с.л.
Зехтин 3 супени лъжици
мащерка 2 бр
лимон 1 бр
вода 1 литър
захар 45 g
сол 45 g
подготовка
Пригответе марината (използвайте запечатан плик или контейнер). Солта и захарта се разтварят в литър вода. Изплакнете филето и отстранете излишната мазнина от него. Потопете го в саламура и оставете в хладилника за 45 минути.
Изцедете саламурата, избършете свинското с хартиена кърпа и сложете в тава за печене (за предпочитане с високи страни).
Комбинирайте чесън, лимонов сок, мед, мащерка, олио и горчица. Изсипете сосът върху свинското месо и изпратете да се пече във фурната за 30 минути на 190 градуса. На всеки 6 минути отваряйте фурната и залейте
месото със сос, за да не изсъхне.