Тези питки със сирене ухаят прекрасно, тестото е меко и поресто, приготвено е толкова добре, по старовремски методи за месене, които рядко се използват в днешните пекарни. Готовото тесто се разточва два-три пъти, а в него няма мая и не се налага да го чакате да втасва. Прочетете чудно пухкави хлебчета по рецептата на Валентина и не пропускайте да споделите резултата с нас. Ето какво ви трябва:
Пухкави хлебчета със сирене без мая и втасване
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 700 гр. брашно + 200 гр.
За плънка:
- 300-350 г сирене
За намазване на корите:
- 200 гр. масло
- 150 мл олио
- още 2-3 яйца
- 100 гр. сусам, за поръсване отгоре
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа сложете 700 гр. брашно. Направете дълбоко кладенче в средата и добавете 1,5 чаена лъжичка сол, 50 мл олио и 1 цяло яйце. С помощта на лъжица или шпатула разбъркайте внимателно яйцето, докато се смеси, без да разпръсквате брашното. Започнете постепенно да наливате хладка вода и с лъжицата постепенно вземайте от брашното отстрани.
Когато сместа започне да се събира в тесто, преминете към месене с ръце. Замесва се средно твърдо тесто, като водата се добавя постепенно при непрекъснато бъркане, защото всяко брашно поема различно вода. За това количество брашно използвах 300 мл вода.
Така направеното тесто се прехвърля върху равна, набрашнена повърхност и се премесва още малко, докато стане гладко и няма "бучки". Оформете тестото на по-голямо руло и го разделете на 3-4 части, които оформете на топки. Разделих тестото на 3 части.
Върху чиния се поръсва с малко брашно и топките се прехвърлят в чинията, набрашняват се и се покриват с фолио, а още по-добре е чинията да се сложи в плик. Сплескайте топките и оставете тестото да почине за около половин час.
След изминалото време вземете една от топките и я прехвърлете върху набрашнен плот. Разточете тестото възможно най-широко и тънко с точилка. Поръсете с брашно, след което навийте кората. По този начин процедирайте и с трите топки.
Отстрани разтопете маслото с олиото и с тази смес намажете и трите кори. Върху първата намазнена кора сложете втората, намажете я по същия начин, след което повторете същото с третата кора. Ако корите са с повече брашно, предварително се изтръскват малко.
С ръка или с точилка оформете корите на правоъгълник, след което намажете още веднъж последната кора. Завийте кората на руло по дългата страна, след което увийте на охлювче и оставете да престои покрита в чиния за още половин час, в хладилник.
След това извадете тестото от хладилника и го развийте, след което го нарежете на по-малки рула с дължина 10 см. Получих 10 малки рулца от голямото руло. Сплескайте всяко руло с ръка, след което разточете тестото на малък кръг с точилка. Намазнете всяко тесто, след което напълнете със сирене в средата.
Затворете тестото около плънката, като съберете краищата като торбичка, след което обърнете и сплескайте още малко. Подредете всички оформени така питки в тава, постлана с хартия за печене и намаслена. Включете фурната да загрее на 200 градуса. Потопете всяко хлебче в разбитите яйца, а в сусама потопете само страните на "баничката".
Подредете така приготвените питки със сусам в тавата.
Пекат се на 200 градуса за 15 минути, след което температурата на фурната се намалява на 180 градуса и се пекат още 10 минути.
Да ви е сладко!