Невероятно меки и вкусни питки с кисело мляко . Можете да ги напълните с каквото пожелаете, а след като ги оформите веднага се слагат във фурната, без да се чака да втасат. Не съдържат яйца и мая, така че са отлични за всички, които избягват тези съставки.
Дори не ви трябва кантар, защото всички съставки се измерват с чаша (или малка кофичка кисело мляко от 200 мл). Горещо ви препоръчвам да ги опитате, защото наистина са страхотни на вкус. Особен вкус им придава сусамът, а може да се поръсят и с кимион. Топят се в устата! Ето какво ви трябва, за да си приготвите невероятно пухкавите Хлебчета с кисело мляко :
Пухкави хлебчета с кисело мляко
Продукти:
2 чаши кисело мляко
1 чаша олио
2-3 пак.бакпулвер
2 чаени лъжички сол
6-7 чаши брашно (може да варира повече или по-малко)
малко вода за накисване на хлебчетата
100 г препечен сусам (леко запържен)
Можете да направите питките празни или да ги напълните.
Предложение за пълнеж:
1 чаша заквасена сметана
150 г шунка
3 кисели краставички
Вместо тази плънка можете да сложите ситно сирене фета, смесено с малко крема сирене или извара.
Приготвяне:
Сложете две чаши кисело мляко в дълбока купа, след което добавете една чаша олио. Към тази смес добавете 30 г бакпулвер, така че е важно да гледате грамажа на пакетчетата: ако е 15 г, сложете 2 пакетчета, а ако е 10 г, сложете 3.
Постепенно добавете 6-7 чаши брашно, като заедно с брашното добавете 1-2 чаени лъжички сол (на вкус). Първо бъркайте с лъжица, докато се сгъсти, след което започнете да месите тестото на ръка. Когато направите тестото, то трябва да е меко, леко лепкаво на пипане.
Включете фурната да загрява на 180 градуса, а през това време направете питките. Откъснете тестото и оформете топки с размер на длан. Поръсете малко брашно, след това сплескайте всяка топка с длани, след което напълнете с чаена лъжичка плънка по ваш вкус.
Аз напълних със сметана и сушено месо, а вие можете да напълните със сирене и нещо друго по желание. Затворете добре плънката и отново оформете топчета. Тестото се оформя хубаво, така че просто го затворете добре с пръсти.
Така оформените топчета потапяме за кратко във вода, след което ги овалваме в сусам. Подредете ги в тава и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути, докато леко се зачервят.