Съставки:
(форма с диаметър 20 см)
- Портокал - 2 бр.
- Мак - 75гр
- Грис - 1 супена лъжица.
- Брашно - 1 супена лъжица.
- Захар - l с.л.
- Сода - 1 ч.л.
- Царевично нишесте - 3 г
- Ванилова захар - 10г
- Масло - 100 мл
За сиропа:
Сок от половин портокал
вода - 40 мл
захар - 25 г
Рецепта:
За начало пригответе мака: изсипете гореща вода в контейнера с мака и го оставете за пет минути, докато ние готвим всичко останало.
Вземете два портокала и обелете с нож, ще ни е необходима кората. Добре смиламе кората с нож, за да получим малки парченца, тогава в тестото ще бъде много вкусно и много ароматно.
Сега нека направим сок от същите портокали. Сокът трябва да се филтрира през фино сито, за да се отстрани цялата каша, тогава тестото ще бъде много хлабаво и ще втаса добре.
Изцедете водата от мака. Сега добавете захар и разбъркайте добре. И смилайте мака, за да получите кашата.
Сега вземете голям контейнер, изсипете брашно, грис, царевично нишесте, сода за хляб и ванилова захар и добавете тук смачканата кора на два портокала. Разбъркайте с лъжица, така че всички съставки да се смесят заедно и масата да стане хомогенна. Добавете маково семе и разбъркайте добре. В съд с трохи, изсипете портокалов сок и масло без мирис. Резултатът трябва да бъде течна маса. Вземете съд за печене.
Покрийте дъното с пергамент и намажете отстрани с масло, по-удобно е да го направите с четка. Изсипете тестото във форма и внимателно го изравнете. Изпратете в предварително загрята фурна до 180 градуса. След 50 минути извадете и проверете готовността на дървена пръчка, тя трябва да е напълно суха. Отстранете страните на формата, за да се охлади.
Импрегнирайте тортата отгоре, смесвайки сока, водата и захарта и оставете сместа да заври. Можете също да поръсите пудра захар отгоре, за да украсите тортата. Въпреки факта, че нашата торта е постна, тя се получава невероятно вкусна, ефирна и много нежна.