За сладкиша:
100 гр. захар
60 гр. пудра захар
125 мл олио
60-100 гр. конфитюр от боровинки или друг по избор
90 гр. брашно тип 400
90 гр. меко брашно тип 550
1 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 пакетче ванилия
45 гр. какао
200 мл кисело мляко
40 мл прясно мляко
За глазурата:
25 гр. маргарин
50 гр. черен шоколад
3 супени лъжици сметана
1. В купа смесете двата вида захар, олиото и конфитюра.
2. Смесете брашното, бакпулвера, содата, ванилията и какаото.
3. В сместа от брашното сложете сместа с конфитюра и олиото. Объркайте много добре и добавете киселото мляко, смесено с прясното.
4. Объркайте всичко добре и сложете сместа в продълговата форма с размери около 26х12 см.
5. Сложете го да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.
6. На слаб огън разтопете маргарина, шоколада и сметаната, и получената глазура излейте върху сладкиша веднага, след като го извадите от фурната.