Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
За блата:
В дълбок съд се разбиват белтъците с 6 супени лъжици захар и щипка сол. Когато се разтопи захарта, а сместа стане пухкава, се прибавят 6 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици конфитюр от ягоди (може и конфитюр от кайсии) и 1 пакетче бакпулвер. В предварително намазнена тава се изсипват нарязаните орехи, така че хубаво да покрият дъното. Върху орехите се излива тестото за блата и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. След като се изпече, се оставя да изстине добре.
Крем:
В дълбока тенджерка се поставят млякото, 8 супени лъжици захар и 2 пакетчета ванилова захар на слаб огън. В отделен съд се разбиват 6-те жълтъка с 1 пакетче пудинг ванилия, 3 супени лъжици нишесте и 1 супена лъжица брашно до гладка смес без бучки. След това сместа с жълтъците бавно добавете към млякото и непрестанно бъркайте, докато заври и кремът получи необходимата гъстота. Така приготвения крем намажете върху вече охладения блат и оставяме да се охлади. След това украсете по желание.
Добре е да сложите крем-сладкиша за няколко часа в хладилника да стегне хубаво.