1/4 чаша (50 гр) дългозърнест ориз
1/3 чаша (80 мл) зехтин
3 стръка праз (само бялата част), нарязан на тънки колелца
3 тиквички, настъргани на едро ренде
2 скилидки чесън, смачкани
1/4 чаша нарязана мента
2 с.л. нарязан копър
8 яйца, разбити
150 гр. мариновано бяло сирене (фета), отцедено и натрошено
резенчета червен лук и домат - за украса
Загрейте фурната на 180°C. Намазнете кръгла тавичка с вместимост 1 литър. Сварете ориза във вряща подсолена вода за 8 минути. Отцедете и изплакнете. Нагрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган, прибавете праза и задушавайте на бавен огън 7-8 минути, докато омекне. Прибавете тиквичките и чесъна, гответе още 1-2 минути, след това прибавете ориза, ментата, копъра, яйцата и сиренето.Подправете на вкус, след това излейте в приготвения съд и печете 30 минути, докато омлетът стане златист на цвят и вътрешността се изпече.
Объркайте лука и домата в останалия зехтин и украсете с тях омлета при поднасянето! Поднесете със зелена салата.