Безквасен хляб с мащерка и лавандула
17 Февруари 2014
14852
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
350 гр ръжено брашно
350 гр царевично брашно
350 гр ечемичено брашно
1 чаша вода за закваската
1 чаша обикновено пшеничено брашно
1 лъжица мед
2-3 лъжици зехтин
1 лъжица захар
1 ч.л. сол
500 мл вода
1 ч.л. (или повече, ако обичате) смес от сушени лавандула, мащерка и градински чай
В подходящ съд смесете 1 чаша хладка вода с 1 чаша пшенично брашно. Това ще представлява основата за закваската на хляба. Завийте сместа в кърпа и оставете 24 часа на стайна температура, по възможност на тъмно място. След това време закваската трябва вече да е "активна".
Смесете в дълбок съд царевичното, ръженото и ечемиченото брашно и направете кладенче. В него добавете меда, зехтина, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, сушените градински чай, мащерка и лавандула, и най-накрая - закваската. Омесете тесто с 500 мл. хладка вода.
Щом омесите хубаво тестото, увийте го отново и оставете да почива още 24 часа. Лятно време е хубаво да го покриете с влажна кърпа, а зимно време не го оставяйте до парно или друг нагревателен уред, за да не се изсуши.
Щом омесите хубаво тестото, увийте го отново и оставете да почива още 24 часа. Лятно време е хубаво да го покриете с влажна кърпа, а зимно време не го оставяйте до парно или друг нагревателен уред, за да не се изсуши.
От тестото оформете малки питки. Подредете ги в намазнена тавичка и печете на 220 градуса около половин час, след което намалете фурната на 180 градуса и печете още 20 минути.
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари