320 гр. какаови бисквити
80 гр. масло, разтопено и охладено
375 гр. сирене крема със стайна температура
125 мл сметана
70 гр. пудра захар
кората на 1 лимон, ситно настъргана
1 супена лъжица желатин на прах
60 мл вряла вода
200 гр. пресни малини
За гарниране:
100 гр. пресни малини
60 гр. шоколадов чипс
листенца прясна мента
пудра захар
Начин на приготвяне:
Сложете бисквитите и размекнатото масло в блендер и ги смелете до фина консистенция.
Изсипете получената смес в правоъгълна форма с подвижно дъно и ги притиснете с ръце към дъното и стените, за да се оформи основата на чийзкейка.
Оставете формата за около 15 минути на студено, докато стегне.
В голяма купа разбийте с миксер крема сиренето, сметаната, захарта и лимоновата кора, докато захарта се разтопи и се получи гладък крем.
В малка купичка разтворете желатина с врялата вода и бъркайте, докато се разтвори.
Добавете го към крема със сирене и разбъркайте хубаво.
Прибавете и 200 грама от малините, след което отново разбъркайте. Изсипете получения крем върху бисквитената кора.
Сложете сладкиша в хладилник за около 4 часа или докато кремът стегне напълно.
Покрийте малка тавичка с хартия за печене и разпределете шоколадовия чипс с върха надолу.
Отгоре поставете по една малина, също с върха надолу и ги оставете да престоят около 15 минути.
Украсете готовия чийзкейк с шоколадовите малини и листенца прясна мента.
Най-накрая поръсете хубаво с пудра захар и поднесете.
Да ви е сладко!
Автор: Фрамар