
За блата:
1 чаша (от 200 мл) захар
2 малки кафени чашки олио
2 чаши брашно
1 чаша хладка вода
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
2 супени лъжици мармалад (от сини сливи)
За крем №2:
500 мл прясно мляко
1 пакетче пудинг ванилия
200 гр. чаени или обикновени бисквити
И още:
2/3 чаша вода
150 гр. захар
200 гр. шоколад за готвене
1/2 чаша натрошени или счукани орехи
За намазване:
3 супени лъжици мармалад от кайсии
60 гр. счукани орехи
Няма да усетите как ще изчезне парченцето в чинията ви - толкова е вкусна!
Пригответе си правоъгълна тава - намажете я с олио и поръсете с брашно.
В купа сложете водата, след което добавете сухите съставки за блата, разбъркайте добре сместа и я изсипете в приготвената тава. Печете на 180 градуса, докато се зачерви.
След това пригответе крема с орехи: сложете захарта с водата да заври и оставете 2-3 минути на силен огън. Дръпнете настрана, поставете вътре веднага орехите и шоколада, натрошен предварително. Бъркайте непрекъснато, докато сместа стане гладка. С горещата смес намажете изпечения блат и го заравнете. Над него веднага боднете натрошените на едро бисквити. Накрая пригответе пудинга според указанията на опаковката. Залейте бисквитите с горещия пудинг. След това оставете тортата да се охлади. Върху хладкия пудинг намажете мармалада от кайсии, отгоре поръсете с орехи и ги притиснете хубаво да се изравни сместа.
Оставете тортата да поеме добре кремовете и нарежете на парчета по желание.
Идея: Може да приготвите тортата в напълно постен вариант: заменете бисквитите с обикновени, а млякото в крема - с вода. Вместо обикновен шоколад използвайте постен черен шоколад за готвене.